Výrobky

Český modrý mák

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/2016

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

100 % podíl českého modrého máku, odrůda Opal a Harlekýn

Společnost

Zemědělská společnost Komorno, a. s.
Chocenice 146
pošta Blovice, 336 01
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: papírový sáček, velikost: 1 kg

Způsob distribuce výrobku

maloobchod, velkoobchod

Složení

český modrý mák

100 %

Alergeny

Energetická hodnota výrobku

2198 1

Senzorické požadavky

Vzhled

Semeno tmavě modré až šedé o velikosti cca 1 mm, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Konzistence je sypká, bez hrudek.

Technologický postup

Plodina je pěstována na vhodných pozemcích a půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. Sklizeň semen je mechanizovaná, bez makoviny. Semeno máku musí být dosoušeno v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivělo.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.  

Procesní stav

Zrušený