Jogurt řeckého typu bílý
Číslo cechovní normy
2016-03-18-0101
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
mléko, smetana nebo jejich směsi a jogurtová kultura (Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus v optimálním poměru), kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Přípustné složky
- podmáslí
- zahuštěné mléko
- sušené mléko
- koncentrát mléčných bílkovin
- dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
Nepřípustné složky
- škrob
- želatina
- zahušťující látky
- mléko a smetana nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
- kasein a kaseináty
- přidané konzervační látky
- barviva
- aromata
Technologický postup
- příprava mléka, smetany nebo mléčné směsi s mléčnými koncentráty
- pasterace
- vychlazení na teplotu fermentace
- přídavek jogurtové kultury
- fermentace
- plnění do spotřebitelských obalů
- vychlazení
- skladování v chladu před expedicí
- kyselina mléčná: 0,85-1,20 %
- acetaldehyd: 10-16 mg/kg
- biacetyl: 1-2 mg/kg
Nadstandardní parametry
- mléčná surovina odpovídá cechovní normě Syrové kravské mléko,
- jogurt nesmí obsahovat: škrob, želatinu, zahušťující látky,
- mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou - nesmí obsahovat: přidané konzervační látky, barviva, aromata,
- četnost živých jogurtových kultur musí být nejméně 107 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku,
- obsah bílkovin nejméně 5,6 %
Rozhodčí metody
- Stanovení počtu charakteristických mikroorganismů – dle ČSN ISO 7889 - Technika stanovení počtu kolonií při 37 °C,
- Identifikace charakteristických mikroorganismů – ČSN ISO 9232
- Referenční metoda pro obsah bílkovin – Kjeldahlova metoda
- Obsah celkové sušiny dle ČSN EN ISO 5534,
Senzorické požadavky
Vzhled
barva – bílá až krémová, stejnorodá, nemramorovaná
Vůně a chuť
čistá, jemná, jemně nakyslá, typická pro použitou kulturu
Konzistence
stejnorodá, hladká, přiměřeně hustá
Procesní stav
Zrušený