Cechovní normy

Zakysaná smetana zrající v tanku

Číslo cechovní normy

2018-06-28-0394

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - kysaný nebo zakysaný mléčný výrobek - kysaná nebo zakysaná smetana

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

smetana min. 10 % mléčného tuku, monokultury nebo směsné kultury bakterií mléčného kvašení, kde četnost živých  kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci vyznačeného data spotřeby.    

Přípustné složky

 

  • koncentráty mléčných bílkovin;
  • sušené mléko;
  • dodatečné mikrobiální kultury, kde četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Nepřípustné složky

* v EU nepovolené suroviny a přídatné látky s výjimkou přídatných látek povolených pro tuto kategorii mléčných výrobků Nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES )č. 1333/2008

Technologický postup

1. Příprava pasterované smetany o požadované tučnosti;

2. Vychlazení na teplotu fermentace;

3. Přídavek vybraných kultur bakterií mléčného kvašení;

4. Fermentace smetany;

5. Vychlazení po dosažení požadovaného stupně zakysání;

6. Homogenizace - rozmíchání a vyhlazení zakysané smetany;

7. Plnění do spotřebitelských obalů;

8. Vychlazení

9. Skladování v chladu a expedice

Nadstandardní parametry

* odpovídá definici "Česká potravina";
* Zakysaná smetana nebsahuje nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky;

* Mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko".

Rozhodčí metody

Stanovení počtu bakterií mléčného kvašení - dle ČSN ISO 17792.

V případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

barva – přirozené bílá až nažloutlá po mléce a smetaně,

Vůně a chuť

chuť  příjemně nakyslá,  po použité kultuře čistá vůně po použité kultuře

Konzistence

hustá, homogenní, uvolňování syrovátky není na závadu

Uživatel

Schváleno

26.4.2022 14:31:14

Schválil

Cechovní normy

Procesní stav

Schválený

Platnost

Od

26.4.2022 14:31:14

Do

-