Sušený jogurt
Číslo cechovní normy
2019-10-04-0449
Zadavatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Navrhovatel normy
Společnost
Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- Jogurt bílý zrající v tanku podle ČCN (2016-02-2-0099)
Přípustné složky
Nejsou povoleny další složky.
Nepřípustné složky
- Náhražky kravského mléka;
- Přídatné látky (stabilizátory, konzervanty a barviva, protispékavé látky);
- Rostlinné tuky;
- Škrob.
Technologický postup
1. Příjem odstředěného kravského mléka dle vyhl.397/2016 Sb. Českého původu; 2. Pasterace odstředěného mléka min.72° C/15 sec; 3. Zahuštění odstředěného mléka ve vakuu; 4. Zakysání mléka v krystalizátoru; 5. Sušení jogurtové směsi na sprejové sušárně; 6. Balení do obalů; 7. Detekce kovu v hotovém balení.
Nadstandardní parametry
Výrobek z mléka, které je původem získané ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko, zachováním technologického postupu je zachována typická výrazná kyselá jogurtová chuť. Fyzikálně chemické parametry: 1. Vlhkost: max 5 %; 2. Mléčný tuk: max 1,5 %; 3. Protein : min 27 %; 4. Popel: max 9 %; 5. Laktóza: min. 27 %; 6. Kyselost : 180 - 450°SH; 7. Spálené částice: DISC A/B. Výrobek splňuje parametry řady norem ČSN 570801 Mléko sušené a sušené mléčné výrobky
Rozhodčí metody
ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných. v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený; barva: mléčně bílá až krémová, rovnoměrná.
Vůně a chuť
Čistá, typická jogurtová, kyselá bez cizích příchutí, bez cizích pachů.
Konzistence
Sypký prášek bez přítomnosti hrudek.
Procesní stav
Připomínkovaný
Výrobky v této normě
Tento výrobce nemá žádné zrušené výrobky.