Cukrářská poleva extra tmavá
Číslo cechovní normy
2016-06-09-0154
Zařazení dle legislativy
Přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - tekuté výrobky z cukru
Zadavatel normy
Společnost
Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
- cukr (řepný nebo třtinový),
- rostlinný tuk palmový (RSPO-MB),
- kakaový prášek se sníženým obsahem tuku,
- emulgátor (viz. přípustné složky).
Přípustné složky
- vanilkové aroma,
- mléčné složky,
- mléčné součásti (suš.mléko, resp. Suš.smetana, resp. suš.syrovátka, resp. laktóza, resp. mléčný tuk),
- emulgátory
- lecitin (rostlinný),
- polyglycerol-polyricin-oleát.
Nepřípustné složky
- částečně ztužené rostlinné tuky,
- Palmové tuky bez certifikace RSPO,
- jiná aromata a barviva,
- náhradní sladidla,
- obilné složky (mouka, škroby, lepek)
Technologický postup
Dle klasické technologie výroby: mísení, zjemňování na válcích, konšování, temperování a formování.
Nadstandardní parametry
Minimální obsah kakaového prášku 11 %, Maximální obsah tuku 40 %
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkového tuku ČSN 56 0130-6., ČSN ISO 12966 Analýza methylesterů mastných kyselin GC, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
vzhled: lesklá, hladká, v různých tvarech,
barva: tmavě hnědá
Vůně a chuť
příjemně kakaová, bez cizích chutí a vůní
Konzistence
tvrdá s ostrým lomem
Procesní stav
Schválený