Vizovická slivovice bílá
Číslo cechovní normy
2017-10-10-0350
Zařazení dle legislativy
Alkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody
Zadavatel normy
Společnost
RUDOLF JELÍNEK a.s.
Razov 472
Vizovice, 763 12
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“
Voda
Přípustné složky
Žádné další složky nejsou povoleny
Nepřípustné složky
• Líh rafinovaný zemědělského původu
• Barviva, aromata
Technologický postup
1. příprava švestkového kvasu
2. kvašení
3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65%
4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok
5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza)
6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace
7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu
8. skladování před expedicí
Nadstandardní parametry
Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.;
K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko
Rozhodčí metody
• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu);
• Senzorické hodnocení lihovin;
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
Vzhled: Čirá tekutina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot;
Bez barvy
Vůně a chuť
vůně: jemná, harmonická s výraznými tóny po čerstvých švestkách a smetaně a dalšími tóny charakteristickými pro každou odrůdu
chuť: lahodně navinulá po švestkách, nasládlá, mírně nahořklá s dalšími tóny pro každou odrůdu
Konzistence
není definována
Procesní stav
Schválený