Cechovní normy

Vizovická slivovice bílá

Číslo cechovní normy

2017-10-10-0350

Zařazení dle legislativy

Alkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody

Zadavatel normy

Společnost

RUDOLF JELÍNEK a.s.
Razov 472
Vizovice, 763 12
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“ Voda

Přípustné složky

Žádné další složky nejsou povoleny

Nepřípustné složky

• Líh rafinovaný zemědělského původu • Barviva, aromata

Technologický postup

1. příprava švestkového kvasu 2. kvašení 3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65% 4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok 5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza) 6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace 7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu 8. skladování před expedicí

Nadstandardní parametry

Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.; K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko

Rozhodčí metody

• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu); • Senzorické hodnocení lihovin; V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled: Čirá tekutina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot; Bez barvy

Vůně a chuť

vůně: jemná, harmonická s výraznými tóny po čerstvých švestkách a smetaně a dalšími tóny charakteristickými pro každou odrůdu chuť: lahodně navinulá po švestkách, nasládlá, mírně nahořklá s dalšími tóny pro každou odrůdu

Konzistence

není definována

Procesní stav

Schválený

Výrobky v této normě