Cechovní normy

Tvaroh tučný

Číslo cechovní normy

2016-09-06-0148

Zařazení dle legislativy

Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tučný

Zadavatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Navrhovatel normy

Společnost

Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
Praha 10 - Malešice, 108 03
Česká republika

Požadavky na složení

Povinné složky

  • mléko
  • mlékárenské kultury

Přípustné složky

  • chlorid vápenatý (pomocná látka)
  • syřidlo

Nepřípustné složky

  • škrob
  • želatina
  • zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • konzervační látky
  • barviva
  • aromatické látky

Technologický postup

  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek  syřidla a promíchání
  4. srážení směsi, krájení sraženiny
  5. možná termizace
  6. oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
  7. případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
  8. naplnění do spotřebitelského obalu
  9. vychlazení
  10. skladování v chladu před expedicí

Nadstandardní parametry

surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko Sušina:

  • více než  20 %, tuk v sušině více než 38,0 % hmot.
  • u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem, u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících sušina více než  22 %,

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Senzorické požadavky

Vzhled

přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy

Vůně a chuť

příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu

Procesní stav

Připomínkovaný