Tvaroh tučný
Číslo cechovní normy
2016-09-06-0148
Zařazení dle legislativy
Mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje - Tvaroh - tučný
Zadavatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Navrhovatel normy
Společnost
                        Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky                        
Počernická 96/272                        
Praha 10 - Malešice, 108 03                        
Česká republika                    
Požadavky na složení
Povinné složky
- mléko
 - mlékárenské kultury
 
Přípustné složky
- chlorid vápenatý (pomocná látka)
 - syřidlo
 
Nepřípustné složky
- škrob
 - želatina
 - zahušťující látky
 - mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
 - konzervační látky
 - barviva
 - aromatické látky
 
Technologický postup
- pasterace a příprava mléčné směsi
 - přídavek kultury a částečné prokysání směsi
 - přídavek syřidla a promíchání
 - srážení směsi, krájení sraženiny
 - možná termizace
 - oddělení sraženiny a syrovátky klasicky přes tvarožníky či odstředivkovým procesem či separací ultrafiltrací
 - případná standardizace tučnosti tvarohu smetanou
 - naplnění do spotřebitelského obalu
 - vychlazení
 - skladování v chladu před expedicí
 
Nadstandardní parametry
surovina odpovídá ČCN Syrové kravské mléko Sušina:
- více než 20 %, tuk v sušině více než 38,0 % hmot.
 - u tvarohů vyrobených odstředivkovým způsobem, u tvarohů vyrobených klasickým způsobem v tvarožnících sušina více než 22 %,
 
Rozhodčí metody
Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534 Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735 v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.
Senzorické požadavky
Vzhled
přirozené mléčně bílé až nažloutlé barvy
Vůně a chuť
příjemně mléčně nakyslá, čistá, bez cizích příchutí a pachů
Konzistence
jemná, stejnorodá, případně mírně hrudkovitá, přítomnost uvolněné syrovátky není na závadu
Procesní stav
Připomínkovaný