Výrobky

Český modrý mák 1

Cechovní norma

Číslo cechovní normy

2019-01-14-0415

Číslo výrobku

2019-01-14-0415/1867

Zařazení dle legislativy

Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich

Charakteristika výrobku

Tmavě modrá až šedá semena máku setého semenného s chutí a vůní typickou pro tento druh potraviny. Odrůdy: APLAUS, Major, Opál, Maraton a Orel.

Společnost

ČESKÝ MÁK s.r.o.
Pavla Švandy ze Semčic 13
Praha 5, 150 00
Česká republika

Definice balení

Balení

Typ: papírové pytle, velikost: 25 kg

Způsob distribuce výrobku

maloobchod, velkoobchod

Složení

semena máku setého semenného

100 %

Energetická hodnota výrobku

2240

Základní výživové hodnoty

vláknina

12.84 g/100g

Senzorické požadavky

Vzhled

Vzhled a barva: Tmavě modrá až šedá semena o velikosti cca 1,5 x 1,1 mm.

Vůně a chuť

Typická pro tento druh potraviny, bez cizích příměsí.

Nadstandardní parametry

Výhradně Český mák vyprodukovaný českými zemědělci a zpracovaný na české čističce zemědělských komodit certifikované standardem bezpečnosti a jakosti potravin FSSC 22 000.

Technologický postup

Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti; Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti; Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti; Olejnatost: vyšší než 40 %. Není povolena termostabilizace.

Procesní stav

Schválený