Tisk

Syrové kravské mléko – prodej z mlékomatu

NázevHodnota
Cechovní normaSyrové kravské mléko
Číslo cechovní normy2016-03-18-0127
Číslo výrobku2016-03-18-0127/1880
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko tekuté
Charakteristika výrobku

Čerstvě nadojené syrové kravské mléko v mlékomatu. ZOD Kolný jeden mlékomat vlastní a jeden mlékomat má v trvalém pronájmu od ZS Dynín, a.s. Mléko, které se v mlékomatech prodává pochází výhradně z produkce ZOD Kolný.

Předkladatel
Společnost Zemědělské služby Dynín, a.s.
Dynín 92
37364, Dynín
Česká republika
Definice balení
Typ baleníplastové nebo skleněné lahve
Velikost balení1 l
Způsob distribuce výrobkumlékomaty
Složení
kravské mléko100 %
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Základní výživové hodnoty
Tuky g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem,
vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot.

Vůně a chuť

čistě mléčná bez jiných příchutí a pachů.

Konzistence

homogenní, stejnorodá.

Nadstandardní parametry

• Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
• Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
• bílkoviny nejméně 32 g/l;
• mléčný tuk nejméně 35 g/l.

Technologický postup

Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více důjí, ne starší jak 24 hod od nadojení
Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě.
Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Tuk: 3,6 – 4,2 %;
Bílkoviny: 3,3 – 3,6 %;
Laktóza: 4,7 – 5 %;
Počet somatických buněk: do 280 000 v 1 ml;
pH: 6,5 – 6,7.

Uživatel
Vytvořeno19.09.2019 08:22:15
VytvořilDana Gabrovská
Změněno19.09.2019 08:22:15
Procesní stav
Procesní stavSchválený