Tisk

Syrové kravské mléko

NázevHodnota
Cechovní normaSyrové kravské mléko
Číslo cechovní normy2016-03-18-0127
Číslo výrobku2016-03-18-0127/2247
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko tekuté
Charakteristika výrobku

Syrové kravské mléko, tepelně neošetřené;
obsah vody – 87,5 %;
obsah sušiny – 12,5 %;
bílkoviny nejméně 32 g/l;
mléčný tuk 3,6 – 4,2 %;
mléčný cukr / laktóza /, popeloviny, vitamíny.

Předkladatel
Společnost Meclovská zemědělská, a. s.
Meclov 72
34601, Meclov
Česká republika
Definice balení
Typ baleníodběr spotřebiteli z mlékomatu
Velikost balení1 l
Způsob distribuce výrobkumlékomaty
Složení
kravské mléko100 %
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Základní výživové hodnoty
Tuky g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem
Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Vůně a chuť

čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Nadstandardní parametry

Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:

  • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
  • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
  • Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc):
    bílkoviny nejméně 32g/l
    mléčný tuk nejméně 35g/l
Technologický postup

Získávání a úchova mléka před dodávkou:

  • Mléko čisté, neporušené, z jedné nebo více nádojí, ne starší jak 45 hod od nadojení;
  • Z mléka nesmí být před ošetřením v mlékárně nic odebráno a nic přidáno. Znamená to tedy například zákaz používání separátorů v prvovýrobě;
  • Mléko nesmí obsahovat inhibiční látky, (např. rezidua antibiotik požívaných při léčbě dojnic) v množstvích přesahujících maximální povolené reziduální limity, a to ani v případě odběru individuálního vzorku od dojnice.
  • Teplota mléka připraveného k dodávce do mlékárny musí být 4 – 8 °C.
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Tuk: 3,6-4,2%
Bílkoviny: 3,3-3,6%
Laktóza: 4,7-5%

Uživatel
Vytvořeno08.07.2020 09:25:12
VytvořilDana Gabrovská
Změněno08.07.2020 09:25:12
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g