Tisk

Syrové kravské mléko

NázevHodnota
Cechovní normaSyrové kravské mléko
Číslo cechovní normy2016-03-18-0127
Číslo výrobku2016-03-18-0127/2258
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko tekuté
Charakteristika výrobku

Čerstvé syrové kravské mléko. Mléko pochází výhradně z produkce farmy Prusinky společnosti PLEMENÁŘSKÉ SLUŽBY a.s.

Předkladatel
Společnost PLEMENÁŘSKÉ SLUŽBY a.s.
U Farmy 275
765 02, Otrokovice
Česká republika
Definice balení
Typ baleníPřímý prodej z farmy do přinesených lahví a nádob o objemu 1 l, 1,5 l a 2 l.
Velikost balení1 l
Způsob distribuce výrobkumlékomaty
Složení
kravské mléko100 %
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Základní výživové hodnoty
Tuky g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Barva: bílá, popř. s lehce nažloutlým odstínem
Vzhled: stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Vůně a chuť

čistě mléčná, bez jiných příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá tekutina bez usazenin, vloček a hrubých nečistot

Nadstandardní parametry

Dle výsledků akreditovaných laboratoří kontroly jakosti mléka smí být:

  • Počet somatických buněk (PSB) v mléce maximálně 300 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 3 (tři) měsíce;
  • Celkový počet mikroorganismů v mléce (CPM) maximálně 50 000 v 1 ml při klouzavém geometrickém průměru za 2 (dva) měsíce;
  • Obsah nutričně významných složek (vážený průměr při nejméně 4 vzorcích za měsíc):
    bílkoviny nejméně 32g/l
    mléčný tuk nejméně 35g/l
Technologický postup

Mléko je vyráběno v čistém prostředí při použití zařízení a pracovních nástrojů, které jsou udržovány v čistotě. Je tím chráněno před vlivy, které by mohly nepříznivě působit na zdravotní nezávadnost.
Prodej syrového kravského mléka je realizován přímo v prostorách farmy Prusinky, kde je mléko produkováno. Prostory jsou odděleny od stájí, dojírny a mléčnice, takže se zde nevyskytuje riziko znečištění a šíření nákaz a nemocí. Prostory určené k prodeji syrového kravského mléka jsou vybaveny chladícím zařízením, ve kterém je umístěn teploměr pro sledování teploty syrového mléka. Není-li syrové kravské mléko určeno přímo k přímému prodeji prodáno do 2 hodin po nadojení, musí být zchlazeno na 8°C a zchlazené prodáno do 24 hodin po nadojení nebo musí být zchlazeno na 6°C a zchlazené prodáno do 48 hodin.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Uživatel
Vytvořeno27.07.2020 08:53:02
VytvořilDana Gabrovská
Změněno27.07.2020 08:53:02
ZměnilDana Gabrovská
Ocenění a značky kvality
Q CZ
Procesní stav
Procesní stavSchválený