Tisk

Hustopečský špekáčkový

NázevHodnota
Cechovní normaKabanos
Číslo cechovní normy2015-12-22-0013
Číslo výrobku2015-12-22-0013/1896
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný – uzený.

Předkladatel
Společnost VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Náměstí Míru 97
753 66, Hustopeče nad Bečvou
Česká republika
Definice balení
EAN kód296612
Typ baleníbaleno do potravinářské vícevrstvé fólie OPALEN + FLEX do ochranné atmosféry
Velikost balení1.4 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, vlastní prodejny
Obrázky
Hustopečský špekáčkový
Složení
vepřové a hovězí maso70 %
syrové sádlo
pitná voda
vepřové kůže
jedlá sůl
dextróza
cukr
koření
extrakty koření
aroma
česnek
Přídatné látky
E250 dusitan sodný
E 451 - Trifosforečnany
E 315: Kyselina erythorbová (syn. kyselina isoaskorbová) - (Antioxidant)
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
1220 kJ / 100g
291.38 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky30.0 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny10.0 g/100g
Sacharidy2.6 g/100g
z toho cukry0.5 g/100g
Bílkoviny11.0 g/100g
Sůl2.2 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Povrch – zauzený do světle kaštanové barvy, hladký, bez technologického znečištění, kabanos je stejnoměrně velký.

Nákroj – barva narůžovělá, mozaika spojky a vložky.

Vůně a chuť

Chuť a vůně – lahodná, na skusu křehká, přiměřeně slaná, mírně kořeněná, chuť po opečení šťavnatá, plná masová.

Konzistence

Konzistence – tuhá, pružná, soudržná po ohřevu.

Nadstandardní parametry

Výrobek Hustopečský špekáčkový je tradičním výrobkem firmy Váhala.
Produkt získal svůj název podle místa, kde se produkty vyrábějí již od roku 1933 – v malebných Hustopečích nad Bečvou.

Hustopečský špekáčkový představuje točený kabanos. Na rozdíl od špekáčků si tento kabanos můžete nakrájet na délku podle vašeho přání. Díky malým kouskům špíčku je vhodný na opékání nad ohněm. Jeho šťavnatá chuť je kombinací jemnosti a příjemného koření.

Produkt je zcela bez lepku, bez alergenů dle nařízení EU č. 1169/2011 příloha II. a výrobek je také bez zvýrazňovače chuti.

Technologický postup

• Opracování vepřového masa,
• pomletí masa na mlýnku,
• překlopení masa do kutru,
• přidání šupinkového ledu, soli, koření a aroma,
• promíchání díla.
Dále je surovina narážena do přírodních vepřových střívek, kabanos je stejnoměrně velký. Výrobek je následně tepelně opracován působením teploty min. 70 °C v jádře po dobu min. 10 minut. Po tepelném opracování se výrobek zchladí a balí.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se:
– nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě,
– benzo(a)pyren,
– přítomnost lepku.
Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č. 1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění

Uživatel
Vytvořeno18.09.2019 14:26:18
VytvořilDana Gabrovská
Změněno18.09.2019 14:26:18
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený