Tisk

Šunka od kosti – výběrová

NázevHodnota
Cechovní normaŠunka
Číslo cechovní normy2016-08-01-0067
Číslo výrobku2016-08-01-0067/1895
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný. Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou.

Předkladatel
Společnost VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Náměstí Míru 97
753 66, Hustopeče nad Bečvou
Česká republika
Definice balení
EAN kód298671
Typ baleníSmrštitelná folie
Velikost balení1.3 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, vlastní prodejny
Obrázky
Šunka od kosti
Složení
vepřové maso90 %
pitná voda
povrch - syrové sádlo na povrchové krytí
jedlá sůl
dextróza
cukr
maltodextrin
aroma
Přídatné látky
E250 dusitan sodný
E 451 - Trifosforečnany
E 316: Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) - (Antioxidant)
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
424 kJ / 100g
101.27 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky2.8 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny0.95 g/100g
Sacharidy0.2 g/100g
z toho cukry0.2 g/100g
Bílkoviny18.6 g/100g
Sůl2.0 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Povrch – povrch je lehce zauzený do zlato-kaštanové barvy, lesklý, suchý, technologicky neznečištěný.

Nákroj – hladký, lesklý, pevný, tukové krytí s kůží max. 2 cm široké, bez uvolňování tukového krytí.

Vůně a chuť

Chuť – lahodná, plná masová, šťavnatá, jemná po uzení, přiměřeně slaná.
Vůně – příjemně masová, typická pro zauzenou šunku.

Konzistence

Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná.

Nadstandardní parametry

Výjimečnost Šunky od kosti je dána nejen vysokým obsahem masa 90 %, ale především jedinečnou šťavnatou chutí.

Jedná se o šunku výběrové jakosti, která je na povrchu krytá tukem a dozlatova zauzená.

Šunka je vyrobena z jednoho kusu vepřového masa, není formovaná. Na výrobu této šunky je vynaložen velký podíl poctivé ruční práce. V každé fázi výroby je proto člověk nepostradatelný.

Zákazníci si tuto šunku zamilovali hned po prvním ochutnání. Je tak lahodná, že se nádherně rozplývá na jazyku. Jak je známo, právě tuk je nositelem chuti a gurmáni si na této šunce jistě pochutnají.

Výrobek je bezlepkový, vhodný pro celiaky.

Vyrábí se v české rodinné firmě VÁHALA s tradicí od roku 1933.

Kromě České republiky, Slovenska nebo Maďarska exportujeme Šunku od kosti – výběrovou také do Německa, Rakouska a na Seychely.

Technologický postup

Části vepřové kýty s tenkým plátkem tukového krytí na povrchu jsou tepelně opracovány působením teploty 70 °C v jádře po dobu minimálně 10 minut, dále se udí, po zauzení jsou chlazeny a půleny. Výrobek se poté balí.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se:

– nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě
– benzo(a)pyren
– % čisté svalové bílkoviny, pro šunku výběrové jakosti musí být minimálně 13 %

Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č. 1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.

Uživatel
Vytvořeno23.09.2019 07:29:24
VytvořilDana Gabrovská
Změněno23.09.2019 07:29:24
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený