Tisk

Prvorepublikový bok

NázevHodnota
Cechovní normaTepelně opracované maso
Číslo cechovní normy2017-08-22-0338
Číslo výrobku2017-08-22-0338/2244
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich
Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný obsahuje mimo základní surovinu vepřový bok, už jen dusitanovou solící směs. Neobsahuje tedy žádné jiné přídatné látky. Díky kombinaci masa a dusitanové solící směsi a procesu tepelného opracování a uzení vynikne u výrobku charakteristická chuť uzeného vepřového boku. Vyvážená chuť je u výrobku díky vysokému obsahu vepřového boku (98%). Výrobek je vyráběn tradičním postupem nasolování na sucho, celý postup pomáchá uchovávat senzorické vlastnosti produktu. Minimální obsah bílkovin je u tohoto výrobku 14 % díky výběru a třídění základní suroviny, vepřový bok. Přepočtený minimální obsah masa je u výrobku minimálně 98%.

Předkladatel
Společnost MASNÉ KRÁMY s.r.o.
Pražská 1934
274 01, Slaný
Česká republika
Definice balení
EAN kód2917144005115
Typ baleníVolně ložený nebalený nebo balený ve vakuu o hmotnosti 400 až 1000 gramů.
Velikost balení500 g
Způsob distribuce výrobkuSkladovat a distribuovat při teplotě 0°C až +4°C. Vakuově balený
Obrázky
44134-prvorepublikovy-bok-300x225
Složení
vepřový bok98 %
dusitanová solicí směs: jedlá sůl a dusitan sodný2 %
Přídatné látky
E250 dusitan sodnýod 0.1g
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
1670 kJ / 100g
398.85 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky39 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny9 g/100g
Sacharidy0 g/100g
z toho cukry0 g/100g
Bílkoviny14 g/100g
Sůl2.5 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Výrobek je na povrchu hnědý, tmavý po uzení. Vzhled v nákroji a vypracování na řezu je  výrobek hladký, barva svaloviny na řezu je světle červená, tuk si zachovává světlou bílou barvu.

Vůně a chuť

Chuť a vůně typická po uzeném vepřovém masu, mírně slaná.  Vůně příjemná, aromatická, po uzení.

Konzistence

Pevná, soudržná, na skusu je výrobek křehký.

Nadstandardní parametry

Vysoký obsah základní suroviny minimálně 98%, minimálně 14% bílkovin. Výrobek je vyroben pouze za použití základní suroviny a dusitanové solící směsi.

Technologický postup

Vepřový bok bez kosti se ručně nasucho nasolí a nechá se minimálně 10 dní odležet v chladírně, poté se výrobky vyjmou a dají na udírenský vozík a poté se tepelně opracuje v udírně a intenzivně několik hodin udí v udírně. Po vychlazení jsou kousky boku baleny do vakua a etiketovány nebo je výrobek distribuován jako nebalený ve vlastních prodejnách.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Minimální obsah bílkovin 14%. Maximální obsah tuku 40%.

Uživatel
Vytvořeno08.07.2020 10:19:17
VytvořilTomáš Drholec
Změněno08.07.2020 10:19:17
Procesní stav
Procesní stavSmazaný

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g