Tisk

Písecký gothajský salám (400 g)

NázevHodnota
Cechovní normaGothajský salám
Číslo cechovní normy2015-12-22-0057
Číslo výrobku2015-12-22-0057/0558
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku

Původ surovin:
vepřové maso – EU/ČR;
hovězí maso- EU/ČR;
vepřové syrové sádlo EU/ČR;
směs koření EU.

Písecký gothajský salám je oblíbený český uzenářský výrobek typický mozaikou z pravidelně rozložených bílých tukových zrn v jemně vypracované růžově červené masové spojce. Příjemně slaná, harmonicky vyvážená chuť, vysoký obsah masa 56 % a nízký obsah tuku (do 35 %). Vůně po čerstvé uzenině.

Předkladatel
Společnost MASO UZENINY PÍSEK, a.s.
Novodvorská 1062/12
142 00, Praha 4 - Písnice
Česká republika
Definice balení
EAN kód8594015025148
Typ baleníplastové střevo uzavřené hliníkovou sponou, OPA/PE
Velikost balení400 g
Způsob distribuce výrobkuvlastní prodejny, maloobchod
Složení
vepřové maso41 %
hovězí maso15 %
vepřové syrové sádlo30 %
pitná voda
jedlá sůl
směs koření1 %
extrakty koření
dextróza
barvivo:extrakt z přírodních látek
Přídatné látky
E 451 - Trifosforečnany
E 316 - Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný)
E 250 - Dusitan sodný
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
1425 kJ / 100g
340.34 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky33.6 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny13.8 g/100g
Sacharidy0.1 g/100g
z toho cukry0.1 g/100g
Bílkoviny10.6 g/100g
Sůl1.56 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled v nákroji a vypracování – na řezu je vychlazený výrobek masově růžové barvy, spojka je jemně vypracovaná, špeková mozaika je nepravidelně rozdělena a nesmí vypadávat; ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné; velikost jednotlivých zrn špeku je o průměru do 8 mm, částice použitého koření mohu být patrné;
Povrchový vzhled – povrch dle použitého obalového materiálu, v kouři prostupném obalu mírně vrásčitý, v plastovém obalu hladký a plný.

Vůně a chuť

Chuť – jemně kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek je na skusu křehký;
Vůně – příjemná po čerstvé uzenině a koření.

Konzistence

pružná, soudržná

Nadstandardní parametry

Obsah masa 56 %; minimalizace přídatných látek.

Technologický postup

Maso a ostatní přídatné látky v kutru vykutrujeme na jemnou spojku. Potom do kutru přidáme sádlo, které se naseká nahrubo a ve výrobku vytvoří charakteristickou vložku. Na narážce vybavené přetáčecí hlavou narazíme do plastových střev, které se uzavřou hliníkovou sponou. Vlastní tepelné opracování probíhá v udírně na požadovanou teplotu min. 70°C po dobu minimálně 10 minut v jádře výrobku. Následuje intenzivní zchlazení výrobku v chladících komorách sprchováním studenou vodou a studeným vzduchem.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah tuku max. 35%. Obsah soli max. 2,0 %.

Listeria monocytogenes – negat/25 g;
Salmonella – negat/25 g.

Uživatel
Vytvořeno14.04.2020 14:07:11
VytvořilLenka Kvaltýnová
Změněno14.04.2020 14:07:11
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený