Písecký gothajský salám (2,5 kg)
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Gothajský salám |
Číslo cechovní normy | 2015-12-22-0057 |
Číslo výrobku | 2015-12-22-0057/0557 |
Zařazení dle legislativy | Maso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované |
Charakteristika výrobku | Původ surovin: Písecký gothajský salám je oblíbený český uzenářský výrobek typický mozaikou z pravidelně rozložených bílých tukových zrn v jemně vypracované růžově červené masové spojce. Příjemně slaná, harmonicky vyvážená chuť, vysoký obsah masa 56 % a nízký obsah tuku (do 35 %). Vůně po čerstvé uzenině. Upřesnění energetické hodnoty v kcal: energetická hodnota na obale v kcal je: 345 kcal/100g. |
Předkladatel | |
Společnost | MASO UZENINY PÍSEK, a.s. Novodvorská 1062/12 142 00, Praha 4 - Písnice Česká republika |
Definice balení | |
EAN kód | 290206 |
Typ balení | plastové střevo uzavřené hliníkovou sponou, OPA/PE |
Velikost balení | 2.5 kg |
Způsob distribuce výrobku | vlastní prodejny, maloobchod |
Složení | |
vepřové maso | 41 % |
vepřové syrové sádlo | |
hovězí maso | 15 % |
pitná voda | |
jedlá sůl s jódem (jedlá sůl, jodičnand draselný) | |
směs koření | 1 % |
dextróza | |
koření | |
extrakty koření | |
barvivo: sušená šťáva z červené řepy | |
Přídatné látky | |
E 451 - Trifosforečnany | |
E 450 - Difosforečnany | |
E 316 - Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) | |
E 250 - Dusitan sodný | |
Alergeny | |
Neobsahuje alergeny definované legislativou. | |
Energetická hodnota výrobku | |
1425 kJ / 100g | |
340.34 kcal / 100g | * Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby. |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | 33.6 g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | 13.8 g/100g | Sacharidy | 0.1 g/100g | z toho cukry | 0.1 g/100g | Bílkoviny | 10.6 g/100g | Sůl | 1.96 g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vzhled v nákroji a vypracování – na řezu je vychlazený výrobek masově růžové barvy, spojka je jemně vypracovaná, špeková mozaika je nepravidelně rozdělena a nesmí vypadávat; ojedinělé, jemně zrněné kolagenní částice a drobné vzduchové dutinky jsou ve spojce přípustné; velikost jednotlivých zrn špeku je o průměru do 8 mm, částice použitého koření mohu být patrné; |
Vůně a chuť | Chuť – jemně kořeněná, přiměřeně slaná; výrobek je na skusu křehký; |
Konzistence | Konzistence – pružná, soudržná |
Nadstandardní parametry | Obsah masa: 56 %; minimalizace přídatných látek. |
Technologický postup | Maso a ostatní přídatné látky v kutru vykutrujeme na jemnou spojku. Potom do kutru přidáme sádlo, které se naseká nahrubo a ve výrobku vytvoří charakteristickou vložku. Na narážce vybavené přetáčecí hlavou narazíme do plastových střev, které se uzavřou hliníkovou sponou. Vlastní tepelné opracování probíhá v udírně na požadovanou teplotu min. 70°C po dobu minimálně 10 minut v jádře výrobku. Následuje intenzivní zchlazení výrobku v chladících komorách sprchováním studenou vodou a studeným vzduchem. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Obsah tuku max. 35 %. Obsah soli max. 2,0 %. Listeria monocytogenes – negat/25 g; |
Uživatel | |
Vytvořeno | 25.09.2020 13:30:54 |
Vytvořil | Lenka Kvaltýnová |
Změněno | 25.09.2020 13:30:54 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |