Opočenský jogurt bílý, smetanový
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Jogurt bílý zrající v obalu |
Číslo cechovní normy | 2016-03-18-0100 |
Číslo výrobku | 2016-03-18-0100/1102 |
Zařazení dle legislativy | Mléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - jogurt smetanový |
Charakteristika výrobku | Fermentovaný mléčný výrobek zrající tradiční metodou v obalu. Díky tomuto způsobu zrání a vybraným mléčným bakteriím má jogurt pevnou, celistvou konzistenci. |
Předkladatel | |
Společnost | BOHEMILK, a.s. Podzámčí 385 517 73, Opočno Česká republika |
Definice balení | |
EAN kód | 8592206471170 |
Typ balení | plastový kbelík |
Velikost balení | 1 kg |
Způsob distribuce výrobku | maloobchod, velkoobchod |
Obrázky | |
![]() | |
Složení | |
smetana | |
sušené odstředěné mléko | |
jogurtová kultura | |
Alergeny | |
7 | Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy) |
Energetická hodnota výrobku | |
509 kJ / 100g | |
121.57 kcal / 100g | * Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby. |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | 10 g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | 6.8 g/100g | Sacharidy | 3.1 g/100g | z toho cukry | 3.1 g/100g | Bílkoviny | 3.2 g/100g | Sůl | 0.11 g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | smetanově bílá barva |
Vůně a chuť | jemná jogurtová, mírně nakyslá bez cizích pachů a příchutí |
Konzistence | hladká, krémová, mírná vrstva vyvstálého tuku není na závadu |
Nadstandardní parametry |
|
Technologický postup |
Při fermentaci je důležité udržet poměr laktobacilů a streptokoků a vytvořit podmínky pro vznik požadovaného množství metabolitů
Ideální poměr obou mikroorganismů je 1:1, ale může být posunut mírně jak ve prospěch laktobacilů, tak ve prospěch streptokoků (viz. výše uvedeno 1:2 až 2:1), nicméně ve výrobku musejí být zastoupeny vždy oba mikroorganismy jogurtové kultury. Konečný poměr obou druhů je pak nejvíce ovlivněn dobou kultivace, teplotou inkubace a velikostí inokula a určuje výslednou chuť výrobku. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Vyhovuje požadavkům Nařízení komise ES 2073/2005 o mikrobiologických požadavcích na potraviny v platném znění. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 29.04.2020 09:33:29 |
Vytvořil | Eva Šachová |
Změněno | 29.04.2020 09:33:29 |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |