Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/1797
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

100 % podíl českého modrého máku

Předkladatel
Společnost Hana Páchová
Protrubky 15
516 01, Liberk
Česká republika
Definice balení
Typ balenípytle o hmotnosti 50 kg a méně
Velikost balení50 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, velkoobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2198 kJ / 100g
524.96 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky42 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy28 g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny18 g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno je zdravé, nepoškozené, modré barvy, konzistence je sypká

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Sklizeň semen probíhá společně s makovinou. Tato směs je následně dosoušena v hale aktivním větráním, oddělí se semena od makoviny a semena máku se následně uskladní do vaků. Před prodejem se semena plní do pytlů o hmotnosti 50 kg a méně.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Pb max. 1 mg/kg, Cd max. 0,8 mg/kg.
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Není povolena termostabilizace.

Uživatel
Vytvořeno24.07.2019 18:07:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno24.07.2019 18:07:56
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Vídeňské párky (cca 0,5 kg)
Hustopečský špekáčkový
Nejlepší šunka – nejvyšší jakosti cca 2 kg
Tavený sýr HIT
Staročeské vepřové výpečky
Kuřecí maso ve vlastní šťávě
Kuřecí maso ve vlastní šťávě
Staročeské vepřové ve vlastní šťávě
Vepřové maso ve vlastní šťávě