Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2005
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

100 % podíl českého modrého máku, odrůda Major

Předkladatel
Společnost Zemědělské družstvo Netřebice
Netřebice 131
382 32, Netřebice
Česká republika
Definice balení
Typ balenípybig bag
Velikost balení1000 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, velkoobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2198 kJ / 100g
524.96 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky42 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy28 g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny18 g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno je zdravé, nepoškozené, modré barvy, konzistence je sypká

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Sklizeň semen probíhá společně s makovinou. Tato směs je následně dosoušena v hale aktivním větráním, oddělí se semena od makoviny a semena máku se následně uskladní do vaků. Před prodejem se semena plní do pytlů o hmotnosti 50 kg a méně.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Pb max. 1 mg/kg, Cd max. 0,8 mg/kg.
Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Není povolena termostabilizace.

Uživatel
Vytvořeno10.01.2020 14:20:41
VytvořilDana Gabrovská
Změněno10.01.2020 14:20:41
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g