Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2022
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

100 % podíl českého modrého máku, odrůda MS Harlekýn, Bergam;

balení 1 – 2 kg;

Předkladatel
Společnost Dvůr Mezholezy
Mezholezy 21
284 01, Kutná Hora
Česká republika
Definice balení
Typ balenípapírový sáček
Velikost balení1 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, velkoobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2198 kJ / 100g
524.96 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.3 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy15.2 g/100g
z toho cukry2.9 g/100g
Bílkoviny20.6 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno tmavě modré až šedé o velikosti cca 1 mm, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Konzistence je sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Setí,sklizeň, posklizňová úprava s následným maloobjemovým balením-ručně

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Není povolena termostabilizace.

 

Uživatel
Vytvořeno23.01.2020 07:42:46
VytvořilDana Gabrovská
Změněno23.01.2020 07:42:46
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený