Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2030
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Nemletý přírodní potravinářský mák českých odrůd

Předkladatel
Společnost Ing. Martin Pilař
Zámrsk 158
56543, Zámrsk
Česká republika
Definice balení
Typ balenípytel
Velikost balení25 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, velkoobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2198 kJ / 100g
524.96 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.3 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy15.2 g/100g
z toho cukry2.9 g/100g
Bílkoviny20.6 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno tmavě modré až šedé o velikosti cca 1 mm, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Konzistence je sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Setí,sklizeň, posklizňová úprava s následným maloobjemovým balením-ručně

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Není povolena termostabilizace.

 

Uživatel
Vytvořeno03.02.2020 09:18:53
VytvořilDana Gabrovská
Změněno03.02.2020 09:18:53
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený