Tisk

Sametová šunka 1989 – výběrová

NázevHodnota
Cechovní normaŠunka
Číslo cechovní normy2016-08-01-0067
Číslo výrobku2016-08-01-0067/1894
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný. Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou.

Předkladatel
Společnost VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Náměstí Míru 97
753 66, Hustopeče nad Bečvou
Česká republika
Definice balení
EAN kód294493
Typ baleníSmrštitelná folie
Velikost balení2.2 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, vlastní prodejny
Obrázky
Sametová šunka 1989 - výběrová
Složení
vepřová kýta90 %
pitná voda
jedlá sůl
dextróza
cukr
maltodextrin
aroma
Přídatné látky
E250 dusitan sodný
E 451 - Trifosforečnany
E 316: Erythorban sodný (syn. isoaskorbát sodný) - (Antioxidant)
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
424 kJ / 100g
101.27 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky2.8 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny0.95 g/100g
Sacharidy0.2 g/100g
z toho cukry0.2 g/100g
Bílkoviny18.6 g/100g
Sůl2.0 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Povrch – lehce zauzený do zlato-kaštanové barvy, lesklý, suchý.

Nákroj – hladký, lesklý, pevný, viditelná mozaika velkých kusů kýty

Vůně a chuť

Chuť – lahodná, plná masová, šťavnatá, jemná po uzení, přiměřeně slaná.
Vůně – příjemná, typická pro lehce zauzenou šunku.

Konzistence

Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná.

Nadstandardní parametry

Impulzem pro vznik projektu „Sametová šunka“ byla skutečnost, že v listopadu tohoto roku slaví Česká republika 30. Výročí „Sametové revoluce“, která proběhla v listopadu 1989. Odtud také pochází název této nové šunky, která je hlavním bodem zájmu celého projektu.

Sametová šunka svou kvalitou a jemnou chutí symbolizuje revoluci z roku 1989, jejíž průběh je také označován jako sametový.

Aby měl projekt větší hloubku, smysl a byl prospěšný, byl propojen s činností Klubu Hanzelky a Zikmunda ve Zlíně. Těmto dvěma famózním cestovatelům byla svoboda, pravda a přátelství velmi blízkým tématem.

Za každý prodaný kilogram Sametové šunky 1989 – výběrové věnuje firma Váhala 1,50 Kč na konto Klubu Hanzelka + Zikmund. Šunka je v prodeji od 1. června 2019.

Šunka je tvarovaná ve formě, lehce zauzená. Šunka je lahodně šťavnatá a vláčnější.

Obsahuje 90 % masa a je vyrobená v české rodinné firmě s tradicí od roku 1933.

Technologický postup

Surovina je vkládána do formy oválného tvaru, tepelně opracována působením teploty min. 70 °C v jádře po dobu nejméně 10 minut. Po vyjmutí z forem se výrobek udí, následně je chlazen na teplotu max. + 4,9 °C a balen.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se:

– nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě
– benzo(a)pyren
– % čisté svalové bílkoviny, pro šunku výběrové jakosti musí být minimálně 13 %

Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č. 1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.

Uživatel
Vytvořeno23.09.2019 07:31:02
VytvořilDana Gabrovská
Změněno23.09.2019 07:31:02
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený