Tisk

Kysaná smetana krémovitá 12 %

NázevHodnota
Cechovní normaZakysaná smetana zrající v tanku
Číslo cechovní normy2018-06-28-0394
Číslo výrobku2018-06-28-0394/1541
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - zakysaná smetana
Charakteristika výrobku

Kysaná smetana je mléčný výrobek s vyšším obsahem tuku. Výrobek je tepelně ošetřen pasterací, standardizován na obsah tuku 12 % a zakysán kulturou bakterií mléčného kysání. Minimální množství živých mléčných kultur v 1 g 10 na 6.

Předkladatel
Společnost Mlékárna Kunín a.s.
Kunín 291
742 53, Kunín
Česká republika
Definice balení
EAN kód85912557
Typ balenípolypropylenový kelímek o obsahu 200 g uzavřený víčkem ze slitiny hliníku
Velikost balení200 g
Způsob distribuce výrobkumaloobchod
Obrázky
Kunin_Retro_smetana12
Složení
smetana
mléčná bílkovina
smetanová kultura
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
561 kJ / 100g
133.99 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky12.0 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny7.5 g/100g
Sacharidy3.8 g/100g
z toho cukry3.8 g/100g
Bílkoviny3.1 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Mléčně bílá, případně až krémová.

Vůně a chuť

Mléčně kyselá, bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

Stejnorodá, hladká, krémovitá až tuhá, mírné uvolnění syrovátky případně i tuku na povrchu výrobku není na závadu.

Nadstandardní parametry
  • mléčná surovina odpovídá cechovní normě „Syrové kravské mléko
  • zakysaná smetana nesmí obsahovat nemléčné složky, např. škrob, rostlinnou vlákninu, želatinu, či jiné zahušťující či texturu upravující látky.
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou – nesmí obsahovat: konzervační látky, barviva, aromatické látky,
  • četnost živých kultur musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku
  • obsah tuku nejméně 10 %
  • neochucená zakysaná smetana nesmí obsahovat žádné přídatné látky – konzervační látky, barviva, aromata.

 

Technologický postup

1. Pasterace mléka
2. Úchova mléka
3. Standardizace tuku.
4. Sekundární pasterace.
5. Naočkování kulturou.
6. Zrání.
7. Chlazení.
8. Balení.
9. Dochlazení výrobků v obalu.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

sušina minimálně 19,0 %;
tuk minimálně 12 %;
pH 4,0 – 4,5;
Listeria monocytogenes negativní ve 25 g

Uživatel
Vytvořeno29.04.2019 21:17:11
VytvořilDana Gabrovská
Změněno29.04.2019 21:17:11
Procesní stav
Procesní stavSchválený