Tisk

Parenica natur

NázevHodnota
Cechovní normaPařený sýr
Číslo cechovní normy2019-06-20-0439
Číslo výrobku2019-06-20-0439/2147
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Charakteristika výrobku

pařený bílý sýr; sýr – pasterované mléko, syřidlo, sýrařské kultury.
Původ hlavní suroviny – ČR.

Předkladatel
Společnost NET PLASY, spol. s r.o.
U Mlékárny 1020
76861, Bystřice pod Hostýnem
Česká republika
Definice balení
EAN kód8594009857144
Typ baleníochranná atmosféra
Velikost balení100 g
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, vlastní prodejny
Složení
mléko97.93 %
jedlá sůl
mlékařské kultury
syřidlo
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
1109 kJ / 100g
264.87 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky19 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny10.5 g/100g
Sacharidy1.9 g/100g
z toho cukry1.9 g/100g
Bílkoviny22.0 g/100g
Sůl2.1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Balení a značení: obal čistý, nepoškozený, úplné čitelné označení
Vzhled a barva: mléčně bílá

Vůně a chuť

mléčná

Konzistence

hladká, s vláknitou strukturou.

Nadstandardní parametry

Výrobek je vyráběn tradičním postupem. Mléko projde technologickým procesem, kdy z něho vznikne sýřenina. Tato sýřenina prochází pařičkou, kde získává typickou konzistenci a poté se horká sýřenina vkládá do stroje na výrobu sýrových pásků. Po vychlazení se pásky nasolí a tím se dotvoří typická a nezaměnitelná chuť pařeného sýru. Nasolené pásky se kalibrují na požadovanou hmotnost a ručně motají.
Výroba je realizována s vysoký podílem ruční práce. Při výrobě se používají české suroviny.

Technologický postup

Mléko se pasteruje (CCP) při teplotě 72-78 °C a chladí se na 28-36°C. Napouští se do výrobníku, kde se upravuje
tučnost na 2,6-3%. Syřitelnost mléka se upravuje přídavkem CaCl2. Kyselost mléka se zajišťuje přídavkem smetanového zákysu před sýřením. Sýření se provádí při teplotě 28-36°C dávkou syřidla. Syřidlo se dodává do mléka za stálého míchání cca 3-5 min. Sýřenina se zpracovává krájením na zrno o velikosti cca 5-7 mm. Zrno se za stálého míchání dosouší v syrovátce při teplotě 28-36°C. Zrno se vypouští se syrovátkou do lisovací vany, kde se nechá odkapat. Prokysaná a odkapaná sýřenina se druhý den krájí na pásy. Ty se vkládají do mlýnku spolu s reworkem a dopravují do pařičky,do níž přitéká voda o teplotě 60-90°C. Napařená surovina postupuje do hnětacího stroje, odtud na pracovní stůl. Napařená surovina se vkládá do stroje na výrobu sýrových pásků, které se ihned vkládají do studené vody. Vychlazené sýrové pásky se vkládají do solných lázní o teplotě 15-21°C a koncentraci 16-21 Be´, zde se nasolují 5 minut. Sýrové pásky se kalibrují na požadovanou hmotnost a ručně se motají do tvaru parenic. Po vychlazení se balí do ochranné atmosféry.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah sušiny min.: 45 %,
Obsah tuku v sušině min.: 40%,
Listerie monocytogenes – negativní v 25g
Dle platné legislativ

Uživatel
Vytvořeno27.04.2020 07:47:58
VytvořilDana Gabrovská
Změněno27.04.2020 07:47:58
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený