Tisk

Farmářská šunka – nejvyšší jakosti

NázevHodnota
Cechovní normaŠunka
Číslo cechovní normy2016-08-01-0067
Číslo výrobku2016-08-01-0067/1321
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Charakteristika výrobku

Masný výrobek tepelně opracovaný – uzený.Balení je opatřeno technickou etiketou s přesným složením výrobku a dekorativní etiketou.

Předkladatel
Společnost VÁHALA a spol. s r.o. výroba a prodej masných a lahůdkářských výrobků
Náměstí Míru 97
753 66, Hustopeče nad Bečvou
Česká republika
Definice balení
EAN kód296721
Typ balenívakuově baleno do smrštitelné fólie RS 2000
Velikost balení2 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, vlastní prodejny
Obrázky
Farmářská šunka nejvyšší jakosti celý kus
Složení
vepřová kýta98 %
pitná voda
jedlá sůl
aroma
extrakt z koření (zdroj dusitanu sodného)
startovací kultura
Přídatné látky
E250 dusitan sodný
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
542 kJ / 100g
129.45 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky3.3 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny1.1 g/100g
Sacharidy0.5 g/100g
z toho cukry0.3 g/100g
Bílkoviny22 g/100g
Sůl1.7 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Povrch – zauzený do zlato-kaštanové barvy, obdélníkový tvar.
Nákroj – hladký, pevný bez uvolňování nástřiku, mozaika tvořena spojením velkých kusů kýty bez výrazných tukových částí.

Vůně a chuť

Chuť – příjemná, masová, přiměřeně slaná, výrobek na skusu v tenkých plátcích křehký.
Vůně – příjemná, bez cizích příchutí a pachů.

Konzistence

Konzistence – v uceleném kusu pevná, pružná, soudržná, plátky se neoddělují na jednotlivé svaly.

Nadstandardní parametry

Výjimečnost této šunky je dána především vysokým obsahem masa 98 %.
Farmářská šunka je šunkou nejvyšší jakosti, bez přidaného dusitanu sodného a s nízkým obsahem soli.
Výrobek je zcela bezlepkový, bez alergenů dle nařízení EU č. 1169/2011 příloha II. a také bez zvýrazňovače chuti

Technologický postup

Surovina je vkládána do formy ve tvaru obdélníku, jenž je na obou stranách zúžený. Šunka je dále tepelně opracována působením teploty min. 70 °C v jádře, po dobu nejméně 10 minut. Po vyjmutí z forem se výrobek udí, následně chladí, krájí a balí.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Sledují se:

– nutriční ukazatele BIG 7, aby byly ve shodě s údaji na etiketě,
– přítomnost lepku,
– % čisté svalové bílkoviny, pro šunku nejvyšší jakosti musí být minimálně 16 %
– benzo(a)pyren.

Dále se provádí běžné chemické a mikrobiologické vyšetření dle platné legislativy EU č.1169/2011 a č. 2073/2005 v platném znění.

Uživatel
Vytvořeno08.02.2019 07:59:50
VytvořilDana Gabrovská
Změněno08.02.2019 07:59:50
ZměnilDana Gabrovská
Ocenění a značky kvality
Klasa
Regionální potravina
Procesní stav
Procesní stavSchválený