Tisk

Choceňská kyška

NázevHodnota
Cechovní normaKysané mléko, smetanový zákys
Číslo cechovní normy2017-06-21-0302
Číslo výrobku2017-06-21-0302/0526
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - kysané mléčné výrobky s mezofilními a termofilními bakteriem - kysaný mléčný výrobek s bifidokulturou
Charakteristika výrobku
Předkladatel
Společnost Choceňská mlékárna s.r.o.
Kollárova 481
565 01, Choceň
Česká republika
Definice balení
EAN kód8594003218309
Typ baleníPlastové nebo kombinované kelímky se zavařeným hliníkovým nebo plastovým víčkem
Velikost balení380 g
Složení
mlékárensky ošetřené mléko – 100 % (ČR)
- speciální mléčná kultura
Alergeny
7Mléko - Mléko a výrobky z něj (včetně laktózy)
Energetická hodnota výrobku
207 kJ / 100g
49.44 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky2.1 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny1.4 g/100g
Sacharidy3.1 g/100g
z toho cukry3.1 g/100g
Bílkoviny3.3 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

barva – přirozené bílé až nažloutlé barvy po mléce a smetaně

Vůně a chuť

osvěžující, příjemně nakyslá, čistá chuť a vůně po použité kultuře

Konzistence

polotekutá až  tekutá, přítomnost uvolněné syrovátky na povrchu není na závadu

Nadstandardní parametry
  • mléko a smetana  ze  syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko
  • nesmí obsahovat: škrob, želatina, zahušťující látky
  • mléko a mléčné složky nesmí být nahrazeny nemléčnou složkou
  • četnost živých mikroorganismů musí být nejméně 106 na 1 gram výrobku na konci doby použitelnosti výrobku

Choceňská kyška je zakysaný mléčný nápoj typický  svou svěží, velmi jemnou,  lahodnou chutí a svou hustou konzistencí. Tyto vlastnosti jsou dány použitím pečlivě vybrané speciální směsi termofilních a mezofilních kultur, zaručujících dané senzorické vlastnosti – specifickou texturu, chuť, vůni a mírnou tvorbu jemně rozptýleného CO2 – viz specifikace kultury v příloze.

Splňuje požadavky na „Českou potravinu“ a „vyrobeno v České republice“ v souladu se Zákonem o potravinách.

Technologický postup
  1. příprava mléčné směsi
  2. pasterace
  3. vychlazení na teplotu fermentace
  4. přídavek bakteriální kultury
  5.  ferrmentace v řízených podmínkách
  6. vychlazení
  7. finální úprava konzistence (homogenizace apod.)
  8. naplnění do obalu
  9. skladování v chladu před expedicí
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Uživatel
Vytvořeno06.10.2017 07:42:14
VytvořilMichal Buša
Změněno06.10.2017 07:42:14
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený