Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2156
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Mák setý modrosemenný, odrůda Aplaus.

Předkladatel
Společnost Neveklov a.s.
Stranný 46
25756, Stranný
Česká republika
Definice balení
Typ balenívolně ložený
Velikost balení1 kg
Způsob distribuce výrobkuvelkoobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Základní výživové hodnoty
Tuky g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva: Modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

setí:1týden v dubnu ; od dubna do června prováděna ochrana rostlin, hnojení N-hnojivy a listová výživa. Předpokládaná doba sklizně: srpen ; mák je dosoušen ve staré bramborárně, na roštech s aktivním větráním.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg;
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Uživatel
Vytvořeno14.05.2020 11:42:13
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.05.2020 11:42:13
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavPřipomínkovaný