Tisk

Český modrý mák 1 kg

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2436
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

potravinářské odrůdy, které splňují tuto cechovní normu;
podrobné výživové údaje: https://ceskymodrymak.cz/cs/mak/nutricni-hodnota
viz tab. 1-3

Předkladatel
Společnost Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
16500, Praha 6
Česká republika
Definice balení
Typ balenísáček
Velikost balení1 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod
Složení
semeno Českého modrého máku100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Základní výživové hodnoty
Tuky43 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.8 g/100g
Sacharidy15 g/100g
z toho cukry3.3 g/100g
Bílkoviny22 g/100g
Sůl0 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled a barva: Tmavě modrá až šedá semena o velikosti cca 1,5 x 1,1 mm.

Vůně a chuť

Typická pro tento druh potraviny, bez cizích příměsí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm.
Sklizeň semen je mechanizovaná, semena se separují od nečistot po sklizni nebo až před prodejem. Nebo ruční sklizeň tobolek.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.
Není povolena termostabilizace.

Uživatel
Vytvořeno09.02.2021 11:48:44
VytvořilDana Gabrovská
Změněno09.02.2021 11:48:44
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska @ foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek @ foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g