Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/1824
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Semena českého modrého máku 100%
Odrůdy: Aplaus, ONYX, Maraton

Předkladatel
Společnost ROLS Lešany, spol. s r.o.
Lešany 173
798 42, Lešany u Prostějova
Česká republika
Definice balení
Typ balenípapírové pytle
Velikost balení25 kg
Způsob distribuce výrobkuvelkoobchod, maloobchod
Složení
Český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Základní výživové hodnoty
Tuky g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny g/100g
Sacharidy g/100g
z toho cukry g/100g
Bílkoviny g/100g
Sůl g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva: Modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká, výrazná vůně typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm.
Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky
Uživatel
Vytvořeno22.07.2019 15:07:51
VytvořilDana Gabrovská
Změněno22.07.2019 15:07:51
Procesní stav
Procesní stavSchválený