Tisk

Český modrý mák 3

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/1869
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Tmavě modrá až šedá semena máku setého semenného s chutí a vůní typickou pro tento druh potraviny.

Odrůdy: APLAUS, Major, Opál, Maraton a Orel.

Předkladatel
Společnost ČESKÝ MÁK s.r.o.
Pavla Švandy ze Semčic 13
150 00, Praha 5
Česká republika
Definice balení
Typ balenívelkokapacitní vak
Velikost balení1000 kg
Způsob distribuce výrobkumaloobchod, velkoobchod
Složení
semena máku setého semenného100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2240 kJ / 100g
534.99 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.3 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy15.24 g/100g
z toho cukry2.9 g/100g
Bílkoviny20.63 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Ostatní výživové hodnoty výrobku
vláknina12.84 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled a barva: Tmavě modrá až šedá semena o velikosti cca 1,5 x 1,1 mm.

Vůně a chuť

Typická pro tento druh potraviny, bez cizích příměsí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Výhradně Český mák vyprodukovaný českými zemědělci a zpracovaný na české čističce zemědělských komodit certifikované standardem bezpečnosti a jakosti potravin FSSC 22 000.

Technologický postup

Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.
Není povolena termostabilizace.

Uživatel
Vytvořeno02.09.2019 08:20:59
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.09.2019 08:20:59
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska@foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek@foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Vídeňské párky (cca 0,5 kg)
Hustopečský špekáčkový
Nejlepší šunka – nejvyšší jakosti cca 2 kg
Tavený sýr HIT
Staročeské vepřové výpečky
Kuřecí maso ve vlastní šťávě
Kuřecí maso ve vlastní šťávě
Staročeské vepřové ve vlastní šťávě
Vepřové maso ve vlastní šťávě