Český modrý mák 1,1 t
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Český modrý mák |
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0415 |
Číslo výrobku | 2019-01-14-0415/2461 |
Zařazení dle legislativy | Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich |
Charakteristika výrobku | Mák setý modrosemenný, odrůdy registrované v ČR (zapsané ve Státní odrůdové knize) plus odrůdy Major, Opal, Gerlach, Orfeus |
Předkladatel | |
Společnost | Jan Peca Nová Ves u Leštiny 46 58282, Golčův Jeníkov Česká republika |
Definice balení | |
Typ balení | vak |
Velikost balení | 1100 kg |
Způsob distribuce výrobku | velkoobchod, maloobchod |
Složení | |
český modrý mák | 100 % |
Alergeny | |
Neobsahuje alergeny definované legislativou. | |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | 41.2 g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | 4.7 g/100g | Sacharidy | 15.0 g/100g | z toho cukry | 0.9 g/100g | Bílkoviny | 22.9 g/100g | Sůl | 0 g/100g |
Ostatní výživové hodnoty výrobku | |
vláknina | 20.0 g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. |
Vůně a chuť | Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. |
Konzistence | Sypká, bez hrudek. |
Nadstandardní parametry | Podíl 100 % Českého modrého máku, produkce v České republice, nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití. |
Technologický postup | Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; |
Uživatel | |
Vytvořeno | 15.02.2021 10:46:12 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 15.02.2021 10:46:12 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |