Mák modrý
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Český modrý mák |
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0415 |
Číslo výrobku | 2019-01-14-0415/2408 |
Zařazení dle legislativy | Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich |
Charakteristika výrobku | Mák setý modrosemenný, odrůdy:Onyx, Major, Aplaus, Bergam, Opal a Opex. |
Předkladatel | |
Společnost | Ing. Bohumil Kratochvíl IBK TRADE Dolanská 7/337 16100, Praha c |
Definice balení | |
EAN kód | 8592459009366 |
Typ balení | polštářkový sáček |
Velikost balení | 200 g |
Způsob distribuce výrobku | maloobchod |
Složení | |
český modrý mák | 100 % |
Alergeny | |
Neobsahuje alergeny definované legislativou. | |
Energetická hodnota výrobku | |
2196 kJ / 100g | |
524.48 kcal / 100g | * Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby. |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | 41.5 g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | 4.7 g/100g | Sacharidy | 28 g/100g | z toho cukry | 3 g/100g | Bílkoviny | 18 g/100g | Sůl | 0.8 g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Vyzrálé semena, modrá až antracitová barva, výrazně maková chuť, bez cizích příchutí |
Vůně a chuť | Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. |
Konzistence | Sypká, bez hrudek. |
Nadstandardní parametry | Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití. |
Technologický postup | Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Vlhkost max. 10 % Dle ČSN 569609, B1: 2 µg/kg B1 + B2 + G1 + G2: 4 µg/kg Obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25mg/kg máku |
Uživatel | |
Vytvořeno | 08.02.2021 13:59:10 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 08.02.2021 13:59:10 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |