Tisk

Mák modrý

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2408
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Mák setý modrosemenný, odrůdy:Onyx, Major, Aplaus, Bergam, Opal a Opex.

Předkladatel
Společnost Ing. Bohumil Kratochvíl IBK TRADE
Dolanská 7/337
16100, Praha
c
Definice balení
EAN kód8592459009366
Typ balenípolštářkový sáček
Velikost balení200 g
Způsob distribuce výrobkumaloobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2196 kJ / 100g
524.48 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.5 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy28 g/100g
z toho cukry3 g/100g
Bílkoviny18 g/100g
Sůl0.8 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Vyzrálé semena, modrá až antracitová barva, výrazně maková chuť, bez cizích příchutí

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.

Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm.
Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Vlhkost  max. 10 %

Dle ČSN 569609,

B1: 2 µg/kg

B1 +  B2 + G1 +  G2: 4 µg/kg

Obsah morfinových alkaloidů nejvýše 25mg/kg máku

Uživatel
Vytvořeno08.02.2021 13:59:10
VytvořilDana Gabrovská
Změněno08.02.2021 13:59:10
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska @ foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek @ foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g