Český modrý mák
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Český modrý mák |
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0415 |
Číslo výrobku | 2019-01-14-0415/1979 |
Zařazení dle legislativy | Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich |
Charakteristika výrobku | Tmavě modrá až šedá semena máku setého semenného s chutí a vůní typickou pro tento druh potraviny. Odrůda:Opál |
Předkladatel | |
Společnost | Zemědělské družstvo Hněvošice U Rybníka 249 74735, Hněvošice Česká republika |
Definice balení | |
Typ balení | velkokapacitní vak |
Velikost balení | 1000 kg |
Způsob distribuce výrobku | maloobchod, velkoobchod |
Složení | |
semena máku setého semenného | 100 % |
Alergeny | |
Neobsahuje alergeny definované legislativou. | |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | g/100g | Sacharidy | g/100g | z toho cukry | g/100g | Bílkoviny | g/100g | Sůl | g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. |
Vůně a chuť | Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák. |
Konzistence | Sypká, bez hrudek. |
Nadstandardní parametry | Celkový podíl 100 % Českého modrého máku. Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. Český modrý mák nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití. |
Technologický postup | Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg |
Uživatel | |
Vytvořeno | 22.11.2019 07:46:58 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 22.11.2019 07:46:58 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |