Mák setý modrosemenný
Název | Hodnota |
---|---|
Cechovní norma | Český modrý mák |
Číslo cechovní normy | 2019-01-14-0415 |
Číslo výrobku | 2019-01-14-0415/2402 |
Zařazení dle legislativy | Škrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich |
Charakteristika výrobku | Odrůdy Major, Aplaus |
Předkladatel | |
Společnost | AGRO ZVOLE, a.s. 112 59256, Zvole Česká republika |
Definice balení | |
Typ balení | BigBag +/- 1,2 t |
Velikost balení | 1200 kg |
Způsob distribuce výrobku | velkoobchod |
Složení | |
český modrý mák | 100 % |
Alergeny | |
Neobsahuje alergeny definované legislativou. | |
Základní výživové hodnoty | |
Tuky | g/100g | z toho nasycené mastné kyseliny | g/100g | Sacharidy | g/100g | z toho cukry | g/100g | Bílkoviny | g/100g | Sůl | g/100g |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelnikové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování. |
Vůně a chuť | Chuť typická pro modrý mák, sladká, výrazná vůně typická pro modrý mák. Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti. |
Konzistence | sypká bez hrudek. |
Nadstandardní parametry | Celkový podíl 100% Českého modréhomáku; produkce v České republice; Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu. |
Technologický postup | Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství). Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a a při skladování nezplesnivěl. |
Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky | Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg; |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.01.2021 10:07:31 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.01.2021 10:07:31 |
Změnil | Dana Gabrovská |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |