Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/2443
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

BigBag 0,8 – 1,2t

Předkladatel
Společnost Úněšovský statek a.s.
Úněšov 76
33038, Úněšov
Česká republika
Definice balení
Typ baleníbig bag
Velikost balení1000 kg
Způsob distribuce výrobkuvelkoobchod, maloobchod
Složení
český modrý mák100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.3 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy15.24 g/100g
z toho cukry2.9 g/100g
Bílkoviny20.63 g/100g
Sůl0.1 g/100g
Ostatní výživové hodnoty výrobku
vláknina12.84 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva: Modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká. Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, být popřípadě s jinou cizí příchutí.

Konzistence

Sypká, bez hrudek.

Nadstandardní parametry

Celkový podíl 100 % Českého modrého máku.
Produkce v České republice.
Vyznačuje se významně nízkým přirozeným obsahem alkaloidů, zejména morfinu.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 5. Května.
Sklizeň semen může být mechanizovaná (zpravidla v konvenčním zemědělství), kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se semena separují až před prodejem, nebo bez makoviny, případně ruční (především v ekologickém zemědělství).
Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě na větší vzdálenosti a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů: nejvýše 20 mg/kg;
Vlhkost: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevybarvená, tmavá až černá: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Příměsi a nečistoty celkem: nejvýše 8,0 % hmotnosti;
Semena nevyzrálá rezavé barvy: nejvýše 5,0 % hmotnosti;
Poškozená semena: nejvýše 3,0 % hmotnosti;
Olejnatost: vyšší než 40 %.

Uživatel
Vytvořeno11.02.2021 17:32:28
VytvořilDana Gabrovská
Změněno11.02.2021 17:32:28
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Kontaktní informace

 Potravinářská komora ČR
 Počernická 96/272, Praha 10 - Malešice

 Dana Gabrovská
 296 411 192, 737 287 004
 gabrovska @ foodnet.cz

 František Sládek
 724 350 249
 sladek @ foodnet.cz

 www.foodnet.cz

Nejnovější produkty

Prvorepublikový bok
Špekáčky se sýrem vázané cca 1,2 kg
Špekáčky pikant – vázané cca 1,2 kg
Špekáčky extra – vázané cca 1,2 kg
Váhalova paštika 300 g
Váhalova paštika 1 kg
Lipánek tvarohový  vanilka 130 g
Lipánek tvarohový  kakao 130 g
Lipánek tvarohový 130 g