Tisk

Český modrý mák

NázevHodnota
Cechovní normaČeský modrý mák
Číslo cechovní normy2019-01-14-0415
Číslo výrobku2019-01-14-0415/1905
Zařazení dle legislativyŠkrob, luštěniny, olejnatá semena a výrobky z nich
Charakteristika výrobku

Mák setý modrosemenný, odrůdy registrované v ČR (zapsané ve Státní odrůdové knize) plus odrůdy Major, Opal, Gerlach, Orfeus

Předkladatel
Společnost IREKS ENZYMA s.r.o.
Kšírova 257
619 00, Brno
Česká republika
Definice balení
Typ baleníPapírové pytle
Velikost balení25 kg
Způsob distribuce výrobkuVelkoobchod
Složení
semeno modrého máku100 %
Alergeny
Neobsahuje alergeny definované legislativou.
Energetická hodnota výrobku
2169 kJ / 100g
518.03 kcal / 100g* Přepočtená hodnota se může lišit od hodnoty na obalu v důsledku zaokrouhlovací chyby.
Základní výživové hodnoty
Tuky41.2 g/100g
z toho nasycené mastné kyseliny4.7 g/100g
Sacharidy15 g/100g
z toho cukry0.9 g/100g
Bílkoviny22.9 g/100g
Sůl0.0 g/100g
Ostatní výživové hodnoty výrobku
vláknina20 g/100g
Senzorické požadavky
Vzhled

Semeno ledvinovité, dlouhé cca 1,0 mm, na povrchu rozbrázděné v šestiúhelníkové plošky ohraničené mírně vystouplými žebry, zdravé, nepoškozené, vyzrálé, schopné skladování.
Barva modrá s jasným zabarvením.

Vůně a chuť

Chuť typická pro modrý mák, sladká.
Vůně výrazná, typická pro modrý mák.
Nesmí vykazovat cizí pach, známky kyselosti, žluknutí nebo hořkosti, případně jinou cizí příchuť

Konzistence

Sypká, bez hrudek

Nadstandardní parametry

Podíl 100 % Českého modrého máku, produkce v České republice, nízký obsah alkaloidů, zejména morfinu. Nemůže být zaměňován s technickým mákem produkovaným jako surovina pro farmaceutické využití.

Technologický postup

Pěstování na vhodných pozemcích ve vymezených oblastech chráněných proti silným větrům, na vhodných půdách, kdy doba setí musí proběhnout nejpozději do 20. dubna s hloubkou setí maximálně 2 cm.
Sklizeň semen může být mechanizovaná, kdy se mák sklízí buď s makovinou, od které se separují až před dalším použitím, nebo bez makoviny, případně ruční. Směs makoviny a máku musí být dosoušena v halách s aktivním větráním, aby při přepravě a při skladování nezplesnivěl.

Fyzikální, mikrobiologické a chemické požadavky

Obsah morfinových alkaloidů nejvýše 20 mg/kg
Vlhkost nejvýše 8,0 % hmotnosti
Semena nevybarvená, tmavá až černá nejvýše 5,0 % hmotnosti
Příměsi a nečistoty celkem nejvýše 8,0 % hmotnosti
Semena nevyzrálá rezavé barvy nejvýše 5,0 % hmotnosti
Poškozená semena nejvýše 3,0 % hmotnosti
Olejnatost vyšší než 40 %
Není povolena termostabilizace

Uživatel
Vytvořeno20.09.2019 19:06:50
VytvořilJaromír Gec
Změněno20.09.2019 19:06:50
Procesní stav
Procesní stavSchválený