Tisk

Želé čiré, šlehané a plněné

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-09-15-0176
Zařazení dle legislativyPřírodní sladidla, med, cukrovinky, kakao a výrobky z nich - cukrovinky - želé
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • želírující látka (želatina, pektin, agar, škrob)
  • ovocná složka (ovocné koncentráty šťáv nebo ovocné šťávy nebo  ovocné pyré nebo koncentrované ovocné pyré nebo sušený ovocný koncentrát) minimálně 5 % ovocné šťávy po přepočtu z koncentrátů.
Přípustné složky
  • cukr
  • fruktóza
  • glukózový sirup
  • rostlinné koncentráty a extrakty (barvící potraviny)
  • přírodní aromata
  • přírodní barviva (dle Natcol www.natcol.org )
  • kyseliny
    • citronová
    • vinná
    • jablečná
    • mléčná
    • askorbová
  • regulátory kyselosti
    • askorban sodný
    • citronany sodné
  • leštící látky
  • sirup z invertního cukru
  • karamelizovaný cukrový sirup (cukr, voda)
  • jedlá sůl
  • zvlhčující látka (glycerol)
  • stabilizátory (karagenan, karubin)
Nepřípustné složky
  • umělá barviva (dle Natcol www.natcol.org )
  • umělá aromata
  • konzervační látky (Nařízení 1333/2008/EC jako součást receptury, neplatí pro přenos – carry over)
  • kyselina fumarová
  • zvlhčující látka (sorbitol)
Technologický postup
  1. rozpuštění želírující látky
  2. svaření cukro-sirupového s želatinovým roztokem a vodou
  3. vyvakuování hmoty
  4. barvení a ochucení
  5. případné šlehání
  6. lití do forem z kukuřičného škrobu (případně současné plnění)
  7. želírování
  8. odpudrování tvarů
  9. povrchová úprava leštěním nebo posypem cukrovací směsí
  10. případné zrání
  11. balení
  12. expedice.
Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Drobné želatinové tvary se zřetelnými reliéfy z hmoty čiré, šlehané nebo jejich kombinace, olejované nebo s posypem, bez cizích předmětů a příměsí.

Barva: Přírodní pastelové barvy, případně mírně odlišné odstíny barev odpovídající standardu.

Vůně a chuť

Chuť a vůně: Příjemná s ovocnými aromaty bez cizích chutí a vůní, případně po deklarované ovocné složce. Může být méně nebo více výrazná

Konzistence

Konzistence (textura, viskozita…): Gumovitá, pružná, elastická. Může být i vláčná, polotuhá, tvrdší, nebo měkčí textura odpovídající standardu. V případě plněného želé náplň polotekutá odpovídající standardu.

Nadstandardní parametry

Výrobek obsahuje ovocné složky min. 5 % ovocné šťávy po přepočtu z koncentrátu, neobsahuje umělá barviva, umělá aromata a konzervační látky.

Rozhodčí metody

Aw-aktivita vody – 65 %, max. 70 % (Novasina),

refraktometricky sušina – 82 %, +,/2 %,

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky..

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:13:16
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:13:16
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený