Tisk

Zahuštěné mléko slazené zkaramelizované

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-07-22-0121
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko zahuštěné
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • sacharóza
Přípustné složky
  • smetana
  • přírodní vanilkové aroma
  • přídatné látky povolené pro kategorii kondenzovaných mlék v Nařízení (EU) 1333/2008
Nepřípustné složky
  • sušené mléko
  • jiné přídatné látky výše neuvedené
  • glukózo-fruktózový sirup
Technologický postup
  1. Standardizace a  pasterace mléka, následuje zahuštění a homogenizace.
  2. Současně probíhá příprava cukerného sirupu, který projde tepelným ošetřením a následně je přečerpán do odparky pro dohušťování.
  3. Dojde k přičerpání zahuštěného a zhomogenizovaného mléka a k následnému dohušťování.
  4. Po dohuštění dojde k přídavku přídatných látek a případně ochucujích látek a k jejich dostatečnému zamíchání.
  5. Produkt je následně zabalen do spotřebitelského balení a podroben tepelné karamelizaci.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označen

barva: tmavě karamelová

Vůně a chuť

chuť a vůně: sladká, karamelová, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá gelovitá až tuhá v celé hmotě

Nadstandardní parametry

Výrobek  z mléka a smetany, které jsou získané ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:21:56
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:21:56
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený