Tisk

Zahuštěné mléko slazené kakaové

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-07-22-0124
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko zahuštěné
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • sacharóza
  • kakao s obsahem min. 10% tuku
  • kakao minimálně 10 %
Přípustné složky
  • smetana
  • laktóza nejvýše 0,03 % hm.
  • přídatné látky povolené pro kategorii kondenzovaných mlék v Nařízení (EU) 1333/2008
Nepřípustné složky
  • sušené mléko
  •  jiné přídatné látky výše neuvedené
  • náhražky kakaa
  • glukózo-fruktózový sirup
Technologický postup
  1. Standardizace a pasterace mléka
  2. následuje zahuštění a homogenizace
  3. Současně probíhá příprava cukerného sirupu, který projde tepelným ošetřením a následně je přečerpán do odparky pro dohušťování.
  4. Během dohušťování dojde k přípravě kakaového sirupu.
  5. Po dohuštění následuje přičerpání kakaového sirupu do již dohuštěného mléka.
  6. Finální fáze je krystalizace pomocí rychlého dochlazení a přídavku laktózy (jako „krystalizační matky“)
  7. Po krystalizaci je produkt plněn do spotřebitelských, nebo průmyslových balení.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený

barva: tmavě kakaově hnědá

Vůně a chuť

sladká, mléčně kakaová, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

po rozmíchání stejnorodá v celé hmotě, středně viskózní

Nadstandardní parametry

Výrobek z mléka a smetany, které jsou získané ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:21:40
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:21:40
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený