Tisk

Zahuštěné mléko slazené kakaové zkaramelizované

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-07-22-0122
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko zahuštěné
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • sacharóza
  • kakao s min. obsahem 10% tuku
  • obsah kakaa min. 10 %
Přípustné složky
  • smetana
  • přídatné látky povolené pro kategorii kondenzovaných mlék v Nařízení (EU) 1333/2008
  • laktóza nejvýše 0,03 % hmotnostních
Nepřípustné složky
  • sušené mléko
  • jiné přídatné látky výše neuvedené
  • náhražky kakaa
  • glukózo-fruktózový sirup
Technologický postup

Standardizace  a pasterace mléka, následuje zahuštění a homogenizace. Současně probíhá příprava cukerného sirupu, který projde tepelným ošetřením a následně je přečerpán do odparky pro dohušťování. Během dohušťování dojde k přípravě kakaového sirupu. Po dohuštění následuje přičerpání kakaového sirupu do již dohuštěného mléka. Produkt je následně zabalen do spotřebitelského balení a podroben tepelné karamelizaci.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený

barva: kakaově tmavě  hnědá

Vůně a chuť

karamelově kakaová, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá gelovitá až tuhá v celé hmotě

Nadstandardní parametry

Výrobek  z mléka a smetany, které jsou získané ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných.

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:21:51
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:21:51
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený