Tisk

Zahuštěné mléko neslazené

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-07-22-0125
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - mléko - mléko zahuštěné
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

mléko

Přípustné složky
  • smetana pro úpravu tučnosti
  • přídatné látky povolené pro kategorii kondenzovaných mlék v Nařízení (EU) 1333/2008
Nepřípustné složky
  • sušené mléko
  • syrovátka
  • podmáslí a jiné přídatné látky výše nespecifikované
Technologický postup
  1. mléčný výrobek získaný částečným odpařením vody z mléka,
  2. balený a sterilovaný v uzavřených plechových nebo skleněných oblech, případně ošetřených UHT záhřevem
  3. a následně asepticky plnění do několika vrstevných kartonů.
Senzorické požadavky
Vzhled

barva: stejnoměrně bílá až smetanově nažloutlá

Vůně a chuť

čistě mléčná, mírně vařivá, charakteristická pro zahuštěné mléko, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

stejnorodá, hladká, mírně viskózní, připouští se slabá usazenina na dně obalu a tenká vrstva vyvstalého tuku na povrchu

Nadstandardní parametry

Výrobek  z mléka, odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných.

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:20:14
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:20:14
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě