Tisk

Zahuštěná slazená smetana

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-07-22-0123
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - smetana tekutá - smetana
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • mléko
  • sacharóza
Přípustné složky
  • smetana
  • laktóza nejvýše 0,03 % hm.
  • přídatné látky povolené pro kategorii kondenzovaných mlék v Nařízení (EU) 1333/2008,
Nepřípustné složky
  • sušené mléko
  • jiné přídatné látky výše neuvedené
  • glukózo-fruktózový sirup
Technologický postup
  1. Standardizace a pasterace mléka, následuje zahuštění.
  2. Současně probíhá příprava cukerného sirupu, který projde tepelným ošetřením a následně je přečerpán do odparky pro dohušťování.
  3. Dojde k přičerpání zahuštěného a zhomogenizovaného mléka a k následnému dohušťování.
  4. Finální fáze je krystalizace pomocí rychlého dochlazení a přídavku laktózy (jako „krystalizační matky“).
  5. Po krystalizaci je produkt stáčen do spotřebitelských, nebo průmyslových balení.
Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: obal čistý, neporušený, správně označený,

barva: nažloutlá s krémovým odstínem

Vůně a chuť

sladká, smetanově mléčná, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

viskózní, hladká

Nadstandardní parametry

Výrobek ze smetany, která je získaná ze syrového mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Rozhodčí metody

ČSN 57 0105 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných.

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:21:45
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:21:45
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený