Tisk

Zabíjačková polévka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2019-05-24-0434
Zařazení dle legislativyMaso, ryby, produkty rybolovu, vejce a výrobky nich - masné výrobky - tepelně opracované
Zadavatel normy
Společnost Český svaz zpracovatelů masa
Libušská 319
142 00 Praha 4 - Písnice
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky
  •  masový vývar (jen vývar z vepřového masa), vepřová krev, příp. vepřové maso nebo vepřová játra (použití vepřového masa a jater na individuální receptuře výrobce);
  • kroupy;
  •  obsah masa minimálně 20 % hmotnostních;
  • obsah krup minimálně 25% hmotnostních;
  •  obsah tuku maximálně 30 % hmotnostních.
Přípustné složky
  • voda (vývar);
  • jedlá sůl (alternativně též jiné soli, např. KCl);
  • bramborový škrob;
  • koření;
  • extrakty koření;
  • zelenina (ochucovací složky);
  • smažená cibule;
  • přídatné látky (antioxidanty, konzervanty, zahušťovadla, stabilizátory, emulgátory, modifikované škroby) – podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008.
Nepřípustné složky

Nepřipouští se použití strojně odděleného masa, drůbežího strojně odděleného masa, rostlinných bílkovin, živočišných bílkovin a zvýrazňovačů chuti. Zákazem použití živočišných bílkovin se rozumí povinné výhradní použití autentického vepřového masa a jater jako základní výrobní suroviny, přičemž přídavek jakýchkoliv bílkovinných přísad živočišného původu není povolen. Toto omezení se nevztahuje jen na zdroje živočišných bílkovin ve formě kůží, dalších vepřových drobů a masového vývaru. Zákaz použití rostlinných bílkovin se nevztahuje jen na autentické přírodní koření, zeleninu (ochucovací složky).

Technologický postup

Příprava surovin (vepřové maso rozřežeme nebo pomeleme na velikost zrna cca 8 – 13 mm, vařené kůže a droby najemno, přidáme vařené kroupy, krev, vývar, bramborový škrob, kožení, sůl) ,plnění do technologických obalů, tepelné opracování, chlazení

Senzorické požadavky
Vzhled

???????

Vůně a chuť

Vůně a chuť: Chuť – typicky lahodná po čerstvých vařených surovinách a ochucovacích složkách, přiměřeně slaná a kořeněná. Vůně – příjemná po vařeném mase, játrech, drobech a použitém koření.

Konzistence

Ve studeném stavu mírně tuhá.

Nadstandardní parametry

Bez SOM a drůbežího SOM, zvýrazňovačů chuti, přidaného lepku a bílkovinných přísad.

Rozhodčí metody

Obsah masa – obsah kosterní svaloviny jednotlivých živočišných druhů savců a ptáků určených k výživě lidí, která splňuje parametry max. obsahu tuku a pojivových tkání dle platné právní úpravy. Stanovení celkového obsahu tuku, maso a masné výrobky – ČSN ISO 1443. V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají orgány úředního dozoru České republiky.

Uživatel
Vytvořeno14.11.2019 14:45:04
VytvořilDana Gabrovská
Změněno14.11.2019 14:45:04
ZměnilDana Gabrovská
Procesní stav
Procesní stavPřipomínkovaný

Výrobky v této normě