Tisk

Vizovická slivovice zlatá

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-10-10-0351
Zařazení dle legislativyAlkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“
Voda

Přípustné složky

sušené švestky

Nepřípustné složky
  • Líh rafinovaný zemědělského původu
  •  Barviva
  • Aromata
Technologický postup

1. příprava švestkového kvasu
2. kvašení
3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65%
4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok za přítomnosti sušených švestek
5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza)
6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace
7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu
8. skladování před expedicí

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Tmavě zlatá až hnědá čirá kapalina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot;
Barva: Zlatá až světle hnědá

Vůně a chuť

Vúně: Jemná po sušených švestkách, s dalšími tóny charakteristickými pro jednotlivé odrůdy vizovických švestek;
chuť: Výrazná po sušených švestkách, nasládlá, karamelová, mírně nahořklá

Konzistence

není definována

Nadstandardní parametry

Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko“

Rozhodčí metody

• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu),
• Senzorické hodnocení lihovin,
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:40:36
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:40:36
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě