Tisk

Vizovická slivovice bílá

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2017-10-10-0350
Zařazení dle legislativyAlkoholické i nealkoholické nápoje včetně balené vody
Zadavatel normy
Společnost Potravinářská komora České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky

Slivovicový destilát pravý vyrobený ze švestek vypěstovaných v mikroregionu „Vizovicko“
Voda

Přípustné složky

Žádné další složky nejsou povoleny

Nepřípustné složky

• Líh rafinovaný zemědělského původu
• Barviva, aromata

Technologický postup

1. příprava švestkového kvasu
2. kvašení
3. destilace na destilačním zařízení Arnold Holstein do minimální stupňovitosti destilátu 65%
4. zrání destilátu v ocelových nádobách minimálně 1 rok
5. ředění upravenou vodou (reverzní osmóza)
6. vymražení na teplotu mínus 15 stupňů Celsia a následná filtrace
7. naplnění do obalu a zabalení do kartonu
8. skladování před expedicí

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: Čirá tekutina bez zákalu s jiskrou, bez přítomnosti jakýchkoliv mechanických či jiných nečistot;
Bez barvy

Vůně a chuť

vůně: jemná, harmonická s výraznými tóny po čerstvých švestkách a smetaně a dalšími tóny charakteristickými pro každou odrůdu
chuť: lahodně navinulá po švestkách, nasládlá, mírně nahořklá s dalšími tóny pro každou odrůdu

Konzistence

není definována

Nadstandardní parametry

Obsah alkoholu 50% obj +/- 0,3% obj.;
K výrobě je možné požít pouze čerstvé švestky vypěstované v mikroregionu „Vizovicko

Rozhodčí metody

• Stanovení obsahu alkoholu (ethanolu);
• Senzorické hodnocení lihovin;
V případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno15.12.2017 12:40:04
VytvořilDana Gabrovská
Změněno15.12.2017 12:40:04
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě