Tisk

Veka tuková

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-18-0109
Zařazení dle legislativyObiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - běžné pečivo
Zadavatel normy
Společnost Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s.
Drahobejlova 2215/6
190 00 Praha 9
Česká republika
Navrhovatel normy
Požadavky na složení
Povinné složky

pšeničná mouka hladká světlá.

Přípustné složky
  • pitná voda
  • droždí
  • jedlá sůl (obohacená jódem)
  • rostlinný olej nejméně 3 % a nejvýše 5 %, vztaženo na hmotnost mouky
  • cukr nejméně 1 % a nejvýše 3 %, vztaženo na hmotnost mouky
  • sladová mouka (sladový extrakt)

přídatné látky:

  • kyselina askorbová
  • enzymy (amylázy, pentozanázy).
Nepřípustné složky
  • rostlinný olej palmový
  • přídatné látky jiné než kyselina askorbová
  • enzymy a látky obsažené v jedlé soli
Technologický postup
  1. výroba těsta nepřímým nebo přímým způsobem – dle použitého zařízení
  2. zrání těsta
  3. dělení
  4. tvarování
  5. kynutí
  6. pečení
  7. chladnutí
  8. odběr do přepravek
  9. popř. krájení a balení.
Senzorické požadavky
Vzhled

výrobek typického podlouhlého tvaru, pravidelně, formovaný, klenutý, vrchní kůrka zlatohnědá, lesklá, na bočních stranách kůrka světlejší, spodní kůrka světle hnědá, čistá, střída světlá až bílá

Vůně a chuť

typická pečivová, příjemná.

Konzistence

střída dobře propečená rovnoměrně pórovitá, pružná, měkká, u krájeného výrobku plátky celistvé, rovnoměrné šířky.

Nadstandardní parametry

pečivo bez přídatných látek, s výjimkou kyseliny askorbové a enzymů, které nemají v hotovém výrobku technologický význam.

Rozhodčí metody

hmotnost výrobku. senzorické hodnocení, v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky.

Uživatel
Vytvořeno07.01.2019 11:08:48
VytvořilDana Gabrovská
Změněno07.01.2019 11:08:48
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě