Vánočka máslová s rozinkami a mandlemi
Název | Hodnota |
---|---|
Číslo cechovní normy | 2016-03-18-0110 |
Zařazení dle legislativy | Obiloviny a výrobky z nich - pekařské výrobky - jemné pečivo |
Zadavatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Navrhovatel normy | |
Společnost | Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. Drahobejlova 2215/6 190 00 Praha 9 Česká republika |
Požadavky na složení | |
Povinné složky | TĚSTO: • pšeničná mouka hladká světlá; POSYP: mandle loupané (celé, sekané, lupínky) nejméně 4 % vztaženo na hmotnost mouky. MAŠLOVÁNÍ: vejce a/nebo vaječná melanž a/nebo nevaječný mašlovací přípravek (obvykle na bázi luštěninové mouky). |
Přípustné složky | TĚSTO: • sladová mouka a/nebo sladový extrakt z různých obilovin (např. z ječmene, pšenice, žita aj.); MAŠLOVÁNÍ: |
Nepřípustné složky | Přídatné látky jiné než kyselina askorbová, přídatné látky obsažené v proslazeném ovoci, přídatné látky ve vaječné melanži nebo v nevaječném mašlovacím přípravku. |
Technologický postup | • výroba omládku, kterým je prokvašený polotovar z pšeničné mouky, vody a droždí, případně i cukru; |
Senzorické požadavky | |
Vzhled | • výrobek typického tvaru, vytvarovaný ručním spletením pramenů těsta, pravidelně formovaný, klenutý; |
Vůně a chuť | Typická pro daný výrobek a po použitých složkách – másle, rozinkách a mandlích, příp. aromatech; příjemná; bez cizích příchutí a pachů. |
Konzistence | • Kůrka dobře propečená. |
Nadstandardní parametry | Tradiční jemné pečivo s bohatým složením (máslo, rozinky, mandle). Neobsahuje žádné přídatné látky s výjimkou kyseliny askorbové a přídatných látek obsažených v proslazeném ovoci, případně vaječné melanži nebo nevaječném mašlovacím přípravku, které nemají v hotovém výrobku technologický účinek. |
Rozhodčí metody | hmotnost výrobku, senzorické hodnocení, v případě sporu bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky. |
Uživatel | |
Vytvořeno | 28.07.2020 14:06:12 |
Vytvořil | Dana Gabrovská |
Změněno | 28.07.2020 14:06:12 |
Změnil | Jakub Rainisch |
Procesní stav | |
Procesní stav | Schválený |