Tisk

Vaječný salát

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-21-0049
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Saláty - se surovinami převážně živočišného původu (maso, uzeniny, ryby, sýry, apod.)
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vejce vařená nejméně 50 %
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza
  • zelenina celkem (okurky, cibule) nejméně 20 %.
Přípustné složky
  • jedlá sůl
  • cukr
  • ocet kvasný lihový
  • pepř černý mletý
  • jiné druhy zeleniny
  • plnotučná hořčice podle ČCN
  • kurkuma (kurkumin) konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy
Nepřípustné složky
  • barviva s výjimkou kurkumy,
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli,
  • sladidla s výjimkou cukru.
Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Senzorické požadavky
Vzhled

Vzhled: salát z vařených vajec a zeleniny, všechny složky jsou promíchané a spojené majonézou,

Barva: bělavý až žlutavý, podle použitých surovin

Vůně a chuť

slano sladkokyselá, po vařených vejcích, okurkách a cibuli, zjemněná majonézou

Konzistence

textura: odpovídá použitým surovinám, s kousky nakrájených vajec

Nadstandardní parametry

neobsahuje barviva s výjimkou kurkumy, ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová, ani jejich soli a sladidla s výjimkou cukru.

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:31:18
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:31:18
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě