Tisk

Vaječná pomazánka

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2015-10-21-0048
Zařazení dle legislativyLahůdkářské výrobky - Pomazánky, krémy - majonézové
Zadavatel normy
Společnost Sekce lahůdek Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  • vařená vejce nejméně 60 %
  • majonéza podle ČCN Salátová majonéza
  • cibule
Přípustné složky
  • cukr
  • jedlá sůl
  • hořčice plnotučná podle ČCN
  • ocet kvasný lihový
  • pažitka
  • petrželka
  • koření
  • kurkuma (kurkumin) konzervační látky pouze pro výrobky s prodlouženou trvanlivostí – dle platné legislativy.
Nepřípustné složky
  • barviva s výjimkou kurkumy
  • sladidla s výjimkou cukru
  • palmový a/nebo kokosový tuk
  • ztužený pokrmový tuk
  • ve výrobcích s dobou použitelnosti do 5 dnů včetně dne výroby nesmí být použity kyseliny benzoová, sorbová ani jejich soli.
Technologický postup

Postup není přesně stanoven, je dán konkrétním výrobcem a výrobním zařízením.

Senzorické požadavky
Vzhled

vzhled: pastovitá hmota s patrnými jemně nakrájenými částicemi vařených vajec a cibule, jednotlivé části dobře spojené majonézou

barva: smetanová až slabě nažloutlá

Vůně a chuť

chuť a vůně: příjemná slano-sladko-kyselá, lehce pikantní, po vařených vejcích a cibuli,

Konzistence

pomazánka pastovité konzistence s drobnými částicemi vajec a cibule.

Nadstandardní parametry

bez barviv s výjimkou kurkumy, bez přidaných sladidel s výjimkou cukru. Vysoký podíl vajec

Rozhodčí metody

Nejsou požadovány.

Uživatel
Vytvořeno02.10.2017 15:31:23
VytvořilDana Gabrovská
Změněno02.10.2017 15:31:23
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě