Tisk

Uzený bílý sýr lisovaný

NázevHodnota
Číslo cechovní normy2016-03-22-0135
Zařazení dle legislativyMléko, tuky a výrobky z nich - sýry - sýry přírodní nezrající
Zadavatel normy
Společnost Sekce pro mléko Potravinářské komory České republiky
Počernická 96/272
108 03 Praha 10 - Malešice
Česká republika
Požadavky na složení
Povinné složky
  •  mléko
  • jedlá sůl
  • mlékárenské kultury
  • syřidlo
Přípustné složky

chlorid vápenatý (pomocná látka)

Nepřípustné složky

veškeré výše nespecifikované, zejména kouřové aroma, tekutý kouř

Technologický postup
  1. pasterace a příprava mléčné směsi
  2. přídavek kultury a částečné prokysání směsi
  3. přídavek syřidla
  4. srážení směsi
  5. krájení sraženiny
  6. formování a lisování
  7. solení
  8. uzení přírodním kouřem
  9. balení a paletizace
  10. skladování v chladu před expedicí
Senzorické požadavky
Vzhled

na povrchu světle hnědé zabarvení po uzení, na řezu bílá až mírně krémově žlutá

Vůně a chuť

slaná, mléčně nakyslá, výrazná po uzení, bez cizích příchutí a pachů

Konzistence

slabě elastická až tuhá, na řezu hladká, s možným výskytem malých štěrbinek a kavern

Nadstandardní parametry

vyrobeno z mléka odpovídajícího ČCN Syrové kravské mléko

Sýr musí projít procesem uzení na bázi nedokonalého spalování dřeva, nesmí obsahovat kouřové aroma; obsah PAH:do  1,0 μg/kg pro benzo[a]pyren  a do10,0 μg/kg pro sumau benzo[a]pyrenu, benzo[a]anthracenu, benzo[b]fluoranthenu a chrysenu.

Rozhodčí metody

Stanovení obsahu celkové sušiny – dle ČSN EN ISO 5534

Stanovení obsahu tuku – dle ČSN EN ISO 1735

v případě sporu  bude jako rozhodčí metoda uplatňována metoda, kterou uznávají a používají dozorové orgány České republiky tj. Státní veterinární správa a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Uživatel
Vytvořeno26.04.2018 14:23:17
VytvořilDana Gabrovská
Změněno26.04.2018 14:23:17
ZměnilJakub Rainisch
Procesní stav
Procesní stavSchválený

Výrobky v této normě